آیا انتشار استیکرهای نامتعارف در تلگرام جرم است؟
آیا انتشار استیکرهای نامتعارف در تلگرام جرم است؟
دستکاری عکس ها و انتشار گسترده آنها جرم بوده و می تواند مشمول جزای نقدی و یا حبس تعزیری گردد.

به گزارش نسیم سرخس، نرم افزارهای پیام رسان به بخش جدانشدنی و مهمی از زندگی میلیون ها انسان در جهان و ایران تبدیل شده اند. این روزها، استفاده از این نرم افزارهای ارتباطی در ایران، به اندازه ای پررنگ شده که بی مبالغه، بسیاری از کاربران ایرانی به معنای واقعی به آنها «معتاد» شده اند!

 

از مهمترین نرم افزارهای پیام رسان که دربین ایرانیان مورد استقبال زیادی قرار گرفته است، نرم افزار تلگرام است. نرم‌افزار «تلگرام» که دو تا سه سال از عمر آن می‌گذرد، برنامه ای پیام‌رسان است که توسط دو برنامه‌نویس روس در آلمان تهیه شده است. رایگان بودن و سرعت بالای ارسال پیام سبب شده ایرانی‌ها نیز مانند بقیه مردم جهان به استقبال این نرم‌افزار بروند به طوریکه به گفته آمارهای جهانی، ایران رتبه سوم استفاده از این نرم افزار را در سطح جهان دارد.

 

طی هفته‌ها و ماه‌های اخیر کاربران شبکه اجتماعی تلگرام با خیل استیکرهای فارسی زبان مواجه شده‌اند. در این میان اگرچه به لحاظ فرهنگی بسیاری از این استیکرها به لحاظ استفاده از زبان فارسی و شخصیت های آشنا برای مردم مقبولیت قابل توجهی داشت اما در قالب برخی از آنها در مواردی با شخصیت های سیاسی نیز شوخی‌هایی شده یا سمت و سوی این استیکرها فراتر از اخلاقیات رفته و در مواردی حتی حریم‌های اخلاقی را زیر پا گذاشته است.

 

این موضوع، مشکلات متعددی برای کاربران این شبکه به دنبال داشته و موجب شده از طریق این نرم افزار به طور دائم هشدارهایی منتشر شده و به کاربران آن گوشزد شود که حتی عکس‌های پروفایل آنها نیز می تواند مورد سوء استفاده قرار گرفته و از آنها برای ساخت استیکر استفاده شود.

 

همچنین به دلیل سرعت بالای این پیام رسان، برخی از افراد در گروه های بی نام و نشان و صرفا ترویج دهنده فساد و بی بند و باری، به انتشار تصاویر و کلیپ های مستهجن و نامتعارف می پردازند.

 

در فصل چهارم قانون جرایم رایانه ای که به بحث عفت عمومی می پردازد این موارد جزء موارد جرم بوده و در ماده‌ ۱۴ آن مجازات افرادی که به این کار اقدام می کنند ۹۱ روز حبس ذکر شده است. همچنین در تبصره ۴ این ماده آمده است: «محتویات مستهجن به تصویر، صوت یا متن واقعی یا غیر واقعی یا متنی اطلاق می شود که بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد یا اندام تناسلی یا آمیزش یا عمل جنسی انسان است.»

 

در ماده های ۱۶ و۱۷ فصل پنجم این قانون به هتک حرمت و حیثیت افراد در فضای مجازی می پردازد و عنوان می دارد: «هرکس به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف کند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به نحوی که عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»

 

همچنین در تبصره‌ای نیز می گوید:«چنانچه تغییر یا تحریف به صورت مستهجن باشد، مرتکب به حداکثر هر دو مجازات مقرر محکوم خواهد شد.»

 

بنابراین دستکاری این عکس ها و انتشار گسترده آنها جرم بوده و می تواند مشمول جزای نقدی و یا حبس تعزیری گردد.

 

گرچه نمی توان گفت تلگرام این امکان را در اختیار کاربران قرار داده است تا عکس‌های دیگران را دستکاری کند و از سوی دیگر نمی‌توان کسی را از کار با این شبکه ها منع کرد اما می‌توان با مراقبت از حوزه‌های خصوصی خود و دقت بر روی انتخاب زنجیره دوستان تا حد زیادی از وقوع این جرم‌ها پیشگیری کرد.

 

همچنین به نظر می رسد عدم آگاهی از متن قانون جرایم رایانه ای از سوی کاربرانی که به فعالیت های مخرب و مجرمانه می پردازند، فضا را برای تحرکات این افراد فراهم می کند تا دست به چنین کارهای بی اخلاقی در شبکه های اجتماعی بزنند.

 

در پایان ذکر این نکته ضروری ست که شبکه‌های اجتماعی در کنار این اثرات منفی و مخرب فواید بی‌نظیری برای پیشرفت و ترقی جوامع، سازمان‌ها و افراد نیز داشته است و انتخاب بعد مثبت یا منفی هر فناوری برعهده خود کاربر است.

منبع: ندای گناباد

انتهای پیام/