به گزارش نسیم سرخس به نقل از صبح توس، مطالبه اجرای تعرفه برق مناطق گرمسیری در شهرستان سرخس بیش از ۱۰ سال است که مطرح شده، اما با وجود پیگیریهای متعدد، این طرح تازه در سال ۱۴۰۴ عملیاتی شده است، آن هم تنها برای یک ماه (تیرماه)، در حالی که مردم سرخس دمای طاقتفرسای خرداد و مرداد را نیز تجربه میکنند.
پیشنهاد تشکیل کارگروه تغییر تعرفه برق در سال ۱۳۹۴
بحث اعمال تعرفه گرمسیری برای سرخس در ۲۸ مرداد ۱۳۹۴ از سوی مسئولان مطرح شد. حسین سنجرانی فرماندار وقت سرخس پیشنهاد پکارگروهی برای بررسی تغییر تعرفه برق این شهرستان بر اساس شرایط جوی منطقه را داد.
همچنین در چهارم خرداد ۱۳۹۹، علی تبریزنیا رئیس اداره هواشناسی سرخس، اعلام کرد که طرح مطالعاتی بررسی شاخصهای عدم آسایش در شهرستان انجام شده و پس از تأیید سازمان هواشناسی، به توانیر ارائه شده است.
در ۲۶ خرداد خرداد ۱۴۰۳، سیداحسان قاضیزاده هاشمی نماینده مردم سرخس در مجلس، خبر داد که این طرح موفق به دریافت مصوبه از کمیسیون فرعی دولت شده و در انتظار بررسی در هیئت وزیران است.
علیرغم پیگیریهای صورت گرفته، مردم سرخس در ماههای گرم سال با قبضهای سنگین برق روبهرو هستند. برخی از خانوادهها با قبضهایی بین ۲ تا ۱۴ میلیون تومان را دریافت میکنند، چرا که گرمای شدید و وجود ریزگردها و گرد و خاک، استفاده از کولرهای گازی را برای بسیاری از مردم این شهرستان ضروری کرده است.
تعرفه برق سرخس غیرعادلانه است
در ۲۲ فروردین ۱۴۰۴، حجتالاسلام حسن صباغیان امام جمعه سرخس، در خطبههای نماز جمعه این شهرستان تأکید کرد که تعرفه برق سرخس غیرعادلانه است و باید مورد اصلاح قرار گیرد.
صباغیان با تاکید بر تسریع اعمال تعرفه برق مناطق گرمسیری برای شهرستان سرخس گفت: یکی از مسائل مهم، موضوع اعمال تعرفههای گرمسیری برای مناطقی با دمای بالای ۴۵ درجه است.
امام جمعه سرخس تاکید کرد: شهرستان سرخس، با شاخص دمایی بالاتر از بسیاری از شهرستانهای دیگر، همچنان از این عدالت محروم است؛ این بیعدالتی در تعرفه برق باید با تصمیم هیئت دولت اصلاح شود.
وی بیان کرد: هوای گرم تابستان شرایط طاقتفرسایی برای مردم سرخس ایجاد میکند و اعمال تعرفههای سنگین برق در این منطقه غیرعادلانه است؛ این بیعدالتی باید پایان یابد و حقوق مردم این شهرستان نادیده گرفته نشود.
سرخس شرایط اعمال تعرفه گرمسیری برق را دارد
مجید بیکی، فرماندار سرخس نیز در اردیبهشت ۱۴۰۴ در گفتگو با رسانهها به بررسی علمی شاخصهای دمایی سرخس و لزوم اعمال تعرفه گرمسیری در این شهرستان اشاره و از پیگیریهای مستمر برای تحقق تعرفه گرمسیری در این شهرستان خبر داد و گفت: تعرفه گرمسیری به مناطقی تعلق میگیرد که شرایط دمایی خاصی دارند و در مجلس قانونی در این خصوص وجود دارد.
فرماندار سرخس تصریح کرد: این موضوع یکی از مطالبات جدی مردم است که امیدواریم در دولت چهاردهم محقق شود.
وی افزود: زمان اجرای تعرفه گرمسیری بستگی به مصوبه هیئت دولت دارد که پس از ارسال نامه وزیر نیرو به معاون اول رئیسجمهور و تصویب آن در هیئت دولت، این تعرفه به وزارت نیرو ابلاغ خواهد شد و سپس به توانیر منتقل میشود؛ هرچه فرایند سریعتر انجام شود، احتمال نهایی شدن این موضوع برای سال جاری بیشتر خواهد بود.
بیکی همچنین به نیاز به اطلاعات دمایی شهرستان برای تعیین تعرفه گرمسیری اشاره کرد و گفت: این اطلاعات باید بهصورت رسمی از سازمان هواشناسی کشور بر اساس اطلاعات ایستگاههای مصوب و فعال شهرستان دریافت شود و برای سه سال متوالی میانگین دمایی بررسی میشود که دو شاخص اصلی در این بررسی شامل «دما» و میانگین «حرارت تَر» است و این دو شاخص اختصاص نوع تعرفه گرمسیری را متفاوت میکند.
فرماندار سرخس بیان کرد: تعرفه گرمسیری از درجه یک تا چهار وجود دارد که بر مبنای دو شاخص دما و حرارت تر محاسبه میشود.
وی افزود: اگر شاخص «حرارت تَر» از ۲۲ به بالا باشد این باعث میشود که ضریب تعرفه گرمسیری بالاتر برود و نشان دهنده رطوبت بالا است؛ میانگین دمایی نیز باید حداقل ۴۰ درجه باشد که طبق آخرین دادههایی که بود، برای شهرستان سرخس به احتمال زیاد تیرماه را قطعاً خواهیم داشت و برای مرداد ماه نیز بستگی به اطلاعاتی دارد که هواشناسی اخیراً مجدد برای وزارت نیرو ارسال کرده است.
بیکی تاکید کرد: برای شهرستان سرخس، پیشبینی میشود که تیرماه امسال شرایط لازم برای اعمال تعرفه گرمسیری فراهم باشد.
فرماندار سرخس در پایان خاطرنشان کرد: توسعه ایستگاههای هواشناسی برای دستیابی به اطلاعات دقیقتر از دیگر موضوعاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
ضرورت خروج سرخس از فهرست خاموشیهای برنامهریزیشده
با توجه به شرایط غیرقابل تحمل گرمای سرخس، مردم این شهرستان انتظار دارند که از فهرست خاموشیهای برنامهریزیشده خارج شوند. این تصمیم که با سپردن اختیارات به استانداران امکانپذیر شده است، باید از سوی استاندار خراسان رضوی گرفته شود تا مردم این منطقه در اوج گرما دچار قطعی برق نشوند.
پس از ۱۰ سال مطالبهگری، این پرسش مطرح است که آیا تعرفه مناطق گرمسیری برای سرخس تنها یک اقدام مقطعی خواهد بود، یا اینکه مسئولان تصمیم خواهند گرفت تا این تعرفه را برای کل ماههای گرم سال، شامل خرداد، تیر و مرداد، اعمال کنند؟
در شرایطی که مردم سرخس همچنان با هزینههای سنگین برق مواجهاند و در یکی از گرمترین شهرهای ایران زندگی میکنند، این مطالبه نباید به یک طرح ناقص و ناکارآمد تبدیل شود؛ مسئولان باید پاسخگوی مطالبه مردم باشند و تصمیمی بگیرند که هم شرایط آب و هوایی و هم رفاه و معیشت مردم را در نظر بگیرد؛ انتظار مردم سرخس پس از ۱۰ سال اجرای عادلانه و کامل طرح تعرفه برق مناطق گرمسیری برای این شهرستان است.
گزارش از احسان بابائی
انتهای خبر/
- نویسنده : احسان بابائی