به گزارش نسیم سرخس، به نقل از صبح توس؛ موضوع مهار آبهای مرزی همیشه مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده و یکی از پروژههایی که میتواند این مطالبه رهبر معظم انقلاب را محقق کند، تکمیل فوری «سد مخزنی شوریجه» شهرستان سرخس است؛ سدی که میتواند سالانه از خروج میلیونها مترمکعب آب از مرز جلوگیری کند و همچنین به تامین بخشی از آب شرب، کشاورزی، صنعت و محیط زیست مردم این منطقه کمک کند.
پروژه ساخت سد شوریجه شهرستان سرخس از سال ۱۳۹۳ آغاز شده در حال حاضر و پس از یک دهه، ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد؛ این سد که بر روی رودخانه کشفرود قرار دارد، هدف آن تأمین بخشی از آب شرب مشهد و همچنین تخصیص آب به زمینهای کشاورزی و محیط زیست شهرستان سرخس است.
با توجه به ادعای مسئولان مربوطه قرار است، پس از تکمیل سد شوریجه سرخس، سالانه ۵.۵ میلیون مترمکعب از آب سد به زمینهای کشاورزی و محیط زیست شهرستان سرخس تخصیص پیدا کند؛ همچنین، حدود ۱۵.۴ میلیون مترمکعب از آب سد برای تأمین بخشی از نیاز آب شرب مشهد در فصل گرم سال در نظر گرفته شده است؛ البته با توجه به اینکه این پروژه تکمیل و به بهرهبرداری نرسیده، هنوز هیچ سند حقآبهای هم برای آن صادر نشده است.
پروژه سد شوریجه شهرستان سرخس از حوزه مهار آبهای مرزی صندوق توسعه ملی اعتبار دریافت میکند و پیمانکار هماکنون در حال کار بر روی این پروژه است.
آغاز پروژه سد شوریجه سرخس از سال ۱۳۹۳
سید مجید حسینی، مدیر طرح شوریجه در شهرستان سرخس دوم آبانماه ۱۴۰۳ در گفتگو با یکی از رسانهها با بیان اینکه سامانه انتقال آب این سد ۲۱ درصد پیشرفت دارد، اظهار کرد: سد شوریجه از نوع خاکی بوده و ۴۶.۵ متر ارتفاع و ۳۷۴ متر طول دارد.
وی ضمن ارائه گزارشی از روند احداث سد و سامانه انتقال آب افزود: سد شوریجه با هدف تأمین بخشی از نیاز آب شرب و بهداشت مشهد و تأمین نیازهای زیستمحیطی و نیاز سیلاببران پایاب سد، در دست اجرا است.
مدیر طرح شوریجه در شهرستان سرخس گنجایش این سد را ۲۰۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: این پروژه از سال ۱۳۹۳ آغاز شده و امیدواریم هرچه زودتر به سرانجام برسد و بخش قابلتوجهی از مشکلات نیز رفع شود.
وی با اعلام اینکه سد شوریجه بهعنوان دومین سد خراسان رضوی به لحاظ ظرفیت حجم آبی است، اظهار کرد: با بهرهبرداری از این سد از خروج میلیونها مترمکعب آب از کشور جلوگیری میشود.
میزان آب وارده به سد سالانه ۲۹.۵ میلیون مترمکعب است
مهدی حسینپور، معاون طرح و توسعه آب منطقهای خراسان رضوی نیز ۲۲ آبانماه ۱۴۰۳ در گفتگو با یکی از رسانهها اظهار کرد: میزان آب وارده به سد شوریجه سالانه ۲۹.۵ میلیون مترمکعب پیشبینی شده است که با کسر آب تبخیر شده و دیگر موارد فنی، حجم آب تنظیمی سد ۲۱.۵ میلیون مترمکعب خواهد بود.
وی ادامه داد: از مجموع ۲۱.۵ میلیون مترمکعب آب قابل برداشت شد، ۵.۵ میلیون مترمکعب برای تغذیه آبخوانهای سرخس و حوزه محیط زیست و همچنین سهم آب سیلابی برای اراضی کشاورزی پایاب سد در نظر گرفته شده و حدود ۱۵.۴ میلیون مترمکعب نیز برای تامین بخشی از نیاز آب شرب مشهد در فصل گرم سال است.
معاون طرح و توسعه آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: در صورتی که میزان آب ورودی به سد در بازه سالانه بیش از این میزان باشد سهم آب بخش کشاورزی سرخس نیز به همان نسبت تخصیص و افزایش خواهد یافت.
بهرهبرداری از فاز اول پروژه سد شوریجه تا اواخر سال آینده
سید احسان قاضیزاده هاشمی، نماینده مردم سرخس در مجلس در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به آخرین وضعیت تکمیل سد شوریجه اظهار کرد: پروژه سد شوریجه با قوت و قدرت در حال تکمیل است.
وی افزود: این پروژه از محل آبهای مرزی صندوق توسعه ملی تامین اعتبار میشود و اعتبارات خاصی دارد.
نماینده مردم سرخس در مجلس بیان کرد: پیشبینی ما این است که فاز اول این پروژه و نه کل پروژه تا اواسط یا اواخر سال آینده که آبگیری و نگهداری آب است، به بهرهبرداری برسد؛ در فازهای بعدی باید اراضی پایاب و جاده دسترسی به سد ساخته شود.
قاضیزاده هاشمی عنوان کرد: همه سدها سهمهای مختلفی دارند، در مورد سد شوریجه هم، سهم بخش کشاورزی، صنعتی و زیستمحیطی و هم سهم شرب دیده شده است، هرچند سند قطعی آن بهعنوان سند حقآبه صرفا در حد پیشنهاد است.
وی تصریح کرد: کل مخزن سد ۲۰۰ میلیون مترمکعب است که پیشبینی شده میانگین بین ۷۰ تا ۸۰ میلیون مترمکعب مفید ذخیره آب در آن داشته باشیم.
گفتنی است؛ سد مخزنی شوریجه سرخس از نوع خاکی بوده و هدف از اجرای آن، تامین آب شرب مشهد مقدس و تامین آب کشاورزی منطقه است؛ این سد بر روی رودخانه کشفرود در دو کیلومتری روستای پل گزی از توابع بخش مرزداران شهرستان سرخس قرار دارد.
حجم مخزن سد شوریجه سرخس ۲۰۰ میلیون مترمکعب است که کل سیلابهای کشفرود را جمعآوری و حفظ میکند و پروژه ای مناسب برای مهار آبهای مرزی است.
با توجه به وعدههایی که مسئولان مختلف برای بهرهبرداری از این پروژه مهم پیش از این داده بودند، اما با توجه به پیگیری خبرنگار ما و آخرین اظهارات نماینده مردم سرخس در مجلس، اتمام فاز اول این پروژه که آبگیری سد است، به اواخر سال ۱۴۰۴ میرسد.
پیش از این، پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»؛ در گزارشی از «فرصتسوزی وزارت نیرو برای خروج روانآبها از سرخس» پرداخته بود.
بر اساس این گزارش با بهرهبرداری از سد شوریجه سرخس، ضمن اینکه میشود از خروج میلیونها مترمکعب آب از مرز جلوگیری کرد، از طرفی میتوان وضعیت فعلی سفرههای زیرزمینی دشت سرخس را سامان داد و از پیشروی جبهه آب شور به سفرههای زیرزمینی این شهرستان که در حال پیشروی است، جلوگیری کرد که این موضوع همت مسئولان مربوطه را در تکمیل هرچه سریعتر این پروژه میطلبد.
انتهای خبر/
- نویسنده : احسان بابائی