به گزارش خبرنگار نسیم سرخس، آرامگاه بابا لقمان، بنایی عظیم و آجری در شهرستان سرخس در منتهیالیه شمال شرقی ایران است؛ این بنای آجری در فاصله بسیار کمی از مرز ایران و ترکمنستان قرار دارد و پس از هزار سال هنوز ابهت و صلابت خود را حفظ کرده و در میان تلهای خاکی بخشهای مخروبه ملحقات بنا گردنفرازی میکند.
این بنا آرامگاه منسوب به بابا لقمان سرخسی عارف مشهور سده ۴، شامل گنبدی دو پوشه آجری با ایوانی بلند است؛ همچنین نوار کمربند مانندی قسمت مدور گنبد را از ساقه و دیواره آن که بر روی قاعده کثیرالاضلاعی قرار گرفته است، جدا میکند.
ایوان و سردر بلند بقعه با دیوارهای قطور در دو طرف آن و قابسازیهای بهجامانده بر روی دیوار سمت راست و نیز بقایای کاشیکاریها و گچبریها نشاندهنده سردرهای شکوهمند و زیبای بنای تاریخی است.
تزئینات گچی، گچبری و آجرکاری این بنا ممتاز است؛ درون طاقها مزین به نقوش هندسی لوزی شکل(برجسته و گود) است.
ورودی بزرگ و مرتفعی در سمت شمال و آرامگاه که در وسط چهار ضلع داخلی آن طاقنماهایی ساخته شده است؛ این بقعه دارای دوطبقه و طبقه دوم آن غرفه دار است.
در زمان ناصرالدینشاه، محمدحسین مهندس در گزارشی درباره این بقعه به مؤید الدوله حاکم خراسان نوشته است: مزار معروف به الق بابا قریب به شمال سرخس و بنایی است مربع شکل و بسیار مستحکم با آجر و گچ ساخته شده، قریب سه کرور آجر در این بنا بهکاررفته است.
بابا لقمان سرخسی از عقلای مجانین قرن چهارم و از معاصران و مصاحبان پیر ابوالفضل سرخسی بود؛ ابوسعید ابوالخیر (۳۵۷ـ۴۴۰) در ایام جوانی او را در سرخس دیده و از احوال و اقوالش مطالبی نقل کرده است.
آرامگاه بابا لقمان مربوط به سده ۸ ه-ق بوده و در ۳ کیلومتری شمال شهر سرخس واقع شده است؛ این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۶۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
طبیعت بکر و زیبا، آثار ارزشمند تاریخی و فرهنگی و شکوه معماریهای خاص و ویژه در بناهای تاریخی سرخس، هر گردشگر و مسافری را در ایام نوروز بهسوی خود جذب میکند.
انتهای پیام/