به گزارش نسیم سرخس به گزارش صبح توس، حدود دو سال از ورود ویروس منحوس کرونا به ایران میگذرد، ویروسی که با آمدنش کل جهان را دگرگون کرد و کشور ما نیز از این موضوع مستثنا نبوده است. کرونا آسیب فراوانی در قسمتهای مختلف به ملت ما و همه مردم دنیا وارد کرد، اما به همت جوانان این مرز و بوم، این تهدید تبدیل به فرصتی طلایی شد که زیرساختهای واکسنسازی در کشور در طول یک سال بهاندازه نیمقرن پیشرفت کند. از طرف دیگر باوجوداینکه ما قدمت ۱۰۰ ساله در تولید واکسن داشتیم، اما نزدیک به ۲۰ سالی بود که دچار رکود شدیم و این رکود در همهگیری کرونا شکسته شد و جوانان ایرانی بار دیگر فعل خواستن را صرف کردند.
در حال حاضر کشور در پیک پنجم کرونا قرار گرفته است و روزانه صدها نفر از هموطنانمان به دلیل ابتلا به این ویروس جان خود را از دست میدهند اما خدا میداند اگر واکسیناسیون کرونا که مدتی است در کشور شروع شده و به همت واکسن داخلی این روند سرعت گرفته است، انجام نمیشد، امروز شاهد سونامی مرگ در کشور بودیم.
به گفته سازندگان واکسن کوایران برکت و وزارت بهداشت میزان اثر بخشی این واکسن در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد است و این واکسن دارای کمترین عوارض جانبی بوده است اما این روزها شاهد آن هستیم که برخی افراد مغرض با زیر سؤال بردن تلاشهای جوانان این مرز و بوم و انتشار اخبار دروغ و شایعات به دنبال کند کردن روند واکسیناسیون در کشور و بازی با جان مردم هستند.
دکتر زهرا نهبندانی، رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتوگو با صبح توس، اظهار کرد: سازمان بهداشت جهانی بر این تأکید دارد که بهترین واکسن، در دسترسترین واکسن است و فرق چندانی میان واکسنهای موجود در کشور نیست لذا تأکید میشود افراد واجد شرایط حتماً در زمان تعیینشده نسبت به تزریق واکسن کرونا اقدام کنند.
کاهش ۷۰ درصدی مرگومیر کرونا با واکسیناسیون
وی ضمن اشاره به کشندگی و سرایت بسیار بالای سویههای جدید ویروس کرونا گفت: بر اساس آمار و تحقیقات انجام شده، میزان مرگومیر افرادی که نسبت به ویروس کرونا واکسینه شدهاند، ۷۰ درصد کمتر از افرادی است که واکسن دریافت نکردهاند از این رو توصیه میشود افراد واجد شرایط حتماً نسبت به تزریق هرچه سریعتر واکسن اقدام کنند.
نهبندانی خاطر نشان شد: دریافت واکسن کرونا به معنی این نیست که فرد واکسینه دیگر به کرونا مبتلا نمیشود بلکه به این معنی است که میزان مرگومیر افراد واکسینه ۷۰ درصد کاهش مییابد، از طرف دیگر بیماریهای زمینهای یکی از عوامل تشدید کننده میزان مرگومیر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا است و حتی این بیماریها در افراد واکسینه شده نیز میتواند میزان مرگومیر افراد را بالا ببرد.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: میزان مرگومیر بر اثر کرونا به بیماری زمینهای فرد، وضعیت سیستم ایمنی او و میزان ویروسی که وارد بدن فرد شده بستگی دارد اما قطعاً میزان مرگومیر افرادی که هیچگونه واکسنی نسبت به کرونا دریافت نکردهاند قابل مقایسه با میزان مرگومیر افرادی که واکسینه شدهاند، قابل نیست لذا توصیه میشود در دسترس ترین واکسن را افراد واجد شرایط حتماً تزریق کنند.
واکسنهای ایرانی، جزء خوشنامترین واکسنها در جهان هستند
وی یادآور شد: واکسنهای ایرانی در جهان جزء خوشنامترین واکسنها هستند و ما سالیان سال است که فرزندانمان را در مقابل بسیاری از بیماریها مانند فلج اطفال و ثلاث با همین واکسنهای تولید داخل واکسینه کردیم و به لطف خدا هیچ مشکلی نیز به وجود نیامده است.
شایعات و اخبار دروغ باعث کاهش اقبال مردم برای دریافت واکسن کرونا شده
نهبندانی افزود: متأسفانه در حال حاضر شاهد آن هستیم که اقبال مردم نسبت به دریافت واکسن کرونا کاهش یافته است و این موضوع به این دلیل است که افراد در فضای مجازی آنقدر در معرض اخبار ضدونقیض قرار میگیرند که دچار یک سردرگمی و استرس مضاعفی نسبت به ویروس کرونا و دریافت واکسن آن شدهاند لذا از مردم درخواست داریم تا به شایعات و اخبار دروغین که نسبت به واکسن کرونا منتشر میشود هیچگونه توجه ای نداشته باشند و اخبار موثق را تنها از وزارت بهداشت و رسانههای معتبر دنبال کنند.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: افرادی واجد شرایط دریافت واکسن کرونا اگر تاکنون نسبت به دریافت واکسن اقدام نکردهاند هرچه سریعتر به مراکز منتخب واکسیناسیون مراجعه کنند اما با توجه به اینکه در حال حاضر در شرایط پیک کرونایی هستیم، افراد در صورتی که دارای علائم بیماری کرونا مانند تب، سردرد، خستگی و سرفه هستند یا اطرافیان نزدیکشان به این بیماری دچار شدهاند حتماً دریافت واکسن را دو هفته به تعویق بیندازند زیرا امکان دارد فرد مبتلا در صورت دریافت واکسن، بیماریاش تشدید شود.
دوز اول واکسن کرونا ایمنی چندانی ایجاد نمیکند
وی تأکید کرد: زدن واکسن به معنی رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی یا نزدن ماسک نیست زیرا سیستم ایمنی افراد پس از دو هفته از دریافت دومین دوز واکسن به بالاترین حد مقاومت خود میرسد و دوز اول واکسن کرونا ایمنی چندانی ایجاد نمیکند از این رو زدن دوز اول واکسن به معنی برداشتن ماسک نیست از طرف دیگر افراد در جامعه زمانی میتوانند ماسک نزنند که بیش از ۶۵ درصد جامعه در یک زمان کوتاه نسبت به کرونا واکسینه شوند و هر دو دوز خود را دریافت کرده باشند آنوقت میتوان گفت افراد میتوانند در محیطهای باز و با شرایط خاص ماسک خود را بردارند.
نهبندانی یادآور شد: با کمال احترامی که برای طب سنتی و اسلامی قائل هستم اما توصیه میشود که افراد در صورت بروز علائم اولیه بیماری حتماً در ابتدا خود را در اتاق جداگانه قرنطینه کنند و پس از آن حتماً به مراکز منتخب کویید مراجعه کنند تا زمان طلایی که برای درمان کرونا وجود دارد از بین نرود.
کمبودی برای تأمین دوز اول واکسن کرونا در مشهد نداریم
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: در حال حاضر کمبودی برای دوز اول واکسن کرونا در مشهد نداریم و تنها در تأمین دوز دوم یکی از واکسنها با مشکل مواجه شدهایم که این یک مشکل کشوری است و در حال حاضر وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی به دنبال تأمین هرچه سریعتر دوز دوم این واکسن هستند.
یک و نیم میلیون مشهدی واکسن کرونا دریافت کردند
وی در پایان خاطر نشان کرد: در حال حاضر در مشهد ۳ و نیم میلیون نفر واجد شرایط دریافت واکسن هستند که از این تعداد یک و نیم میلیون نفر یک دوز واکسن کرونا و حدود یکمیلیون نفر هر دو دوز را دریافت کردهاند از طرف دیگر در صورت تأمین واکسن از سوی وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد این آمادگی را دارد که طی دو ماه آینده دو میلیون نفر باقی مانده را نیز واکسینه کند.
عوارض واکسن با بیماری کرونا اصلا قابل مقایسه نیست
علی بیرجندینژاد، رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد در نشست «آخرین وضعیت کرونا در مشهد» که در کلاب هاوس برگزار شد، اظهار کرد: عوارضی که برای واکسنها میشناسیم با بیماری کرونا اصلا قابل مقایسه نیست، زیرا عوارض واکسن یک در هر چند میلیون است در حالی که کرونا مرگ و میر بسیار بالاتری دارد.
وی با انتقاد از پروتکلهای بهداشتی تصریح کرد: دیده میشود که بسیاری از افراد با گفتن «رعایت پروتکلهای بهداشتی» در مجالس عزا و عروسی شرکت میکنند؛ درحالیکه رعایت پروتکلهای بهداشتی برای زمانی است که ما اجبار و الزام به خروج از منزل داریم و برای کارهای غیرضروری رعایت پروتکلها مفهومی ندارد.
دکتر جعفر شاهرخی جامع شناس و مدرس علوم اجتماعی در رابطه اعتماد جامعه نسبت با استقبال از واکسن برکت، گفت: امروز کشور ایران سابقه بسیار خوبی در تولید واکسن دارد، یک سابقه حدودا ۱۰۰ ساله در حوزه تولید واکسن و در حوزه بهداشتی برای کارنامه تولید واکسن بسیار درخشان است.
وی با اشاره به اینکه ویروس کرونا یک ویروس کاملا ناشناخته است و مدیریت آن نیازمند برنامه ریزی ملی است، اظهار داشت: طی دو سال گذشته ویروس کرونا به شکلهای مختلف هر روز خودش را نشان داده و به نوعی که آمار کشته ها و آمار مبتلایان نشان میدهد ما در مواجهه با این ویروس نیازمند یک انسجام واحد در حوزه بهداشتی هستیم.
شاهرخی در ادامه، یاداور شد: برای کنترل بیماری کرونا امروز طبیعتاً ما دو رویکرد همزمان را باید کنار هم داشته باشیم، تا بتوانیم با این ویروس مقابل کنیم، یکی از این رویکردها عملکرد درست مسئولین و دیگری رفتار عمومی در سایه آموزش صحیح است، اگر این دو، بال به بال در کنار هم حرکت کنند، آن وقت درست عمل کرده ایم و اگر یک کدام از اینها لنگ بزند، متاسفانه آن میشود که امروز در اجتماع شاهدش هستیم، یا عملکرد مسئولین ما اشتباه است یا روشی که دارند انجام می دهند اشتباه است.
این کارشناس مسائل اجتماعی در ادامه با تاکید بر اینکه روشنسازی و اعلام نتایج موفق واکسن برکت در محبوبیت واکسن ملی تاثیر بالایی دارد، افزود: متاسفانه نتیجه فاز ۲ بالینی واکسن برکت به روشی که استاندارد است و بایستی به مردم گزارش داده شود و تاییدیه خروجی مستقل را به مردم بدهند، هنوز اتفاق نیفتاده است.
بخش از مرگ و میرهای ناشی از استرس کرونا است
وی در بخشی از سخنان خود قسمتی از مشکلات موجود در جامعه را مشکلات ترس و اضطراب مردم از واکسن عنوان کرد و تصریح کرد: ما امروز باید اعتماد کنیم، مردم باید واکسن خود را بزنند و استرس خود را کم کنند چرا که یک بخش از مرگ و میرهای ما متاسفانه ناشی از استرس هاست.
وی با تاکید بر اینکه تعدد واکسن های داخلی امروز مردم را دچار مشکل کرده است، اذعان داشت: عدم اطلاعرسانی شفاف یکی از مشکلات ماست، ما امروز ۵ تا ۶ مدل واکسن تولید کرده ایم و این مردم را یک مقدار اذیت میکند، ما از یک طرف به دلیل تحریمها با عدم امکان تامین واکسن های جهانی مواجه هستیم و از یک طرف این همه هزینه میکنیم در شبکه های مختلف بهداشتی برای واکسن داخلی و متاسفانه هیچکدام از این واکسن ها به جز برکت شفافیت لازم را برای مردم ما نداشته است که تمامی آنها نیازمند شفاف سازی است.
ضعف ما در زمینه واکسیناسیون فقط نحوه اطلاعرسانی آن است
شاهرخی با اشاره به اینکه ضعف ما در زمینه واکسیناسیون فقط نحوه اطلاعرسانی آن است، تصریح کرد: ما در هر حوزهای چه در پروژههای عمرانی، فرهنگی و چه بهداشتی آنچه ضربه از آن خوردیم، اطلاعرسانی نادرست بوده است.
استقبال مردم به واکسن برکت بهتر شده است
کارشناس مسائل اجتماعی استفاده از تجربه کشورهای موفق را یکی از راهکارهای موفقیت در کشور عنوان کرد و خاطر نشان کرد: کارشناسان به این نتیجه رسیدند که اولین واکسن بهترین واکسن است. مردم باید به واکسن داخلی اعتماد کنند و مسئولان نیر گزارش آماری ارائه دهند که چند درصد از کسانی که واکسن برکت زدن مبتلا شدند و یا بیماری را به صورت خفیف گرفتند، اما هنوز این گزارش منتشر نشده که باز برمیگردد به اطلاع رسانی نادرست با این وجود روند استقبال مردم نسبت به واکسن برکت به عنوان یک واکسن ملی خیلی بهتر شده است ولی روند واکسیناسیون کردن مردم هنوز کند است، با این حال باید برنامه ریزی انجام شود که نگرانی مردم نسبت به واکسن داخلی کمتر شود.
انتهای پیام/