علیرضا رضاخواه، کارشناس و تحلیلگر مسائل آمریکا در گفتوگو با خبرنگار نسیم سرخس، با اشاره به وقایع اخیر آمریکا و اوضاع آشفته این کشور اظهار کرد: با پایان جنگ سرد، آمریکاییها ایده نظم نوین جهانی را بر اساس ایدئولوژی لیبرال دموکراسی تعریف کردند، ایدهای که در آن به مسئله مهم «هویت» توجه نشد.
وی تصریح کرد: این ایده بارها در داخل و خارج آمریکا با شکست مواجه شد و با چالشهای سیاسی داخلی و خارجی که در دوران ترامپ اتفاق افتاد، آشکارتر شد.
رضاخواه با اشاره به اینکه ترامپ شکافهای اجتماعی و نخبگانی را در آمریکا عمیقتر کرد، افزود: ترامپ ضمن توجه به سفیدپوستان آمریکایی، از اقشار دیگر مردم آمریکا و رنگینپوستان یک اهریمن ساخت و با این کار شکافهای اجتماعی را عمیقتر کرد.
این کارشناس و تحلیلگر مسائل آمریکا تصریح کرد: ترامپ در مواجهه با مسائل بینالمللی نیز همیشه یک ژست پوپولیستی و عوامفریبی به خودش میگیرد.
وی به افول تدریجی هژمونی آمریکا در عرصه بینالملل اشاره و عنوان کرد: افول هژمونی آمریکا در واقع از دوره دوم ریاست جمهوری بوش و در سال ۲۰۰۶ شروع شد و با شکلگیری جریان ترامپیسم سرعت گرفت.
رضاخواه حمله اخیر به کنگره آمریکا را یک رسوایی برای الگوی لیبرال دموکراسی برشمرد و بیان کرد: حمله به کنگره آمریکا، ناکارآمدی الگوی حکمرانی لیبرال دموکراسی را نشان داد.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: تصاویری که در حمله کنگره آمریکا به دنیا مخابره شد، قرار بود در کشورهای جهانسومی شاهد آن باشیم، اما در کشوری دیده شد که خود را مدعی رهبری لیبرال دموکراسی میداند.
وی با تأکید بر اینکه با روی کار آمدن بایدن، جریان ترامپیسم تمام نمیشود، گفت: دولت آقای بایدن از نظر بسیاری از گروههای مخالف ترامپ هم حتی ضعیف تعریف میشود و در واقع باید بگوییم رأی به بایدن نه به خاطر اینکه او گزینه مطلوبی است، بلکه یک نه به تفکر ترامپیسم بود.
رضاخواه بیان کرد: با شکلگیری دولت بایدن که به نظر میرسد با دولت ضعیفی وارد عرصه شود و با توجه به شرایطی جسمی و سنی که دارد، احتمال میرود در چهار سال آینده دوباره تفکر ترامپیسم بر آمریکا حاکم شود که اگر این اتفاق بیفتد، شاهد اتفاقات ناخوشایندتری خواهیم بود.
این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به اینکه جایگاه آمریکا در عرصه بینالملل با روی کار آمدن ترامپ ضعیفتر شد، افزود: آمریکا تلاش کرد تا یک قدرت «هژمون» باشد، اما مدتی است که به یک قدرت جهانی تبدیل شده و دیگر یک قدرت «هژمون» نیست.
وی ادامه داد: با اتفاقاتی که در دوران ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا افتاد و افول هژمونی این کشور، از طرفی نقش چین بهعنوان جدیترین رقیب آمریکا در جهان، باید در آینده نزدیک شاهد بلوکبندیهای دیگری در شرق و غرب باشیم.
رضاخواه اضافه کرد: حتی اتحادیه اروپا هم که در سیاست خارجی مستعمره آمریکا است، با شکلگیری تفکر ترامپیسم، امروز مدعی شده که میتواند خودش در سیاست خارجی حرف برای گفتن داشته باشد و این نشان میدهد که دوران سلطه تمامعیار آمریکا بر جهان دیگر تمام شده است.
تحلیلگر مسائل آمریکا مدل افول آمریکا را به مدل افول امپراتوری بریتانیا تشبیه کرد و گفت: آن چیزی که اکثر کارشناسان امروز درباره افول آمریکا مطرح میکنند، در حقیقت مانند الگوی فروپاشی شوروی سابق نیست، بلکه نگاهشان به افول آمریکا بیشتر به مدل الگوی افول امپراتوری بریتانیا شباهت دارد.
وی در پایان تصریح کرد: روایتی که آمریکا امروز از خودش نشان میدهد، دیگر در کشور خودش هم خریدار ندارد، این یعنی جهان شاهد یک افول تدریجی در نظم نوین جهانی است که آمریکا پیشازاین مطرح کرده بود.
انتهای پیام/