روزنامه‌های زنجیره‌ای اصلاحات امروز را با تمرکز بر سخنان وزیر ارشاد و نیز انتقاد علی لاریجانی از سه فوریت توقف مذاکرات هسته‌ای آغاز کردند.
به گزارش نسیم سرخس به نقل از مشرق – رسانه‌های مکتوب همواره نقش عمده‌ای در هدایت افکار عمومی و جریان‌سازی رسانه‌ای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامه‌ها، جایگاه ویژه‌ای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامه‌های متعلق به جریان اصلاح‌طلب می‌پردازد.
******

روزنامه‌های زنجیره‌ای اصلاحات روز دوشنبه را با تمرکز بر سخنان وزیر ارشاد و همچنین انتقاد علی لاریجانی از سه فوریت توقف مذاکرات هسته‌ای در بهارستان آغاز کردند.

از سوی دیگر تحرکات سیاسی احمدی‌نژاد زیر ذره‌بین اصلاح‌طلبان قرار گرفته است؛ اصلاح‌طلبان معتقدند که سکوت احمدی‌نژاد، تکاپوی یاران او را به دنبال داشته است و ساختمان «ولنجک» ملجأ سیاسی یاران وی است اما در بدنه یاران رییس‌جمهور سابق دو گروه حضور جدی دارند، عبدالرضا داوری از اثرگذاری احمدی‌نژادی‌ها در کارزار رقابت بهارستان سخن می‌گوید از سوی دیگر میرتاج الدینی، معاون پارلمانی دولت دهم راوی عدم اثرگذاری حامیان دولت دهم است. روزنامه اعتماد بنا بر شنیده‌ها خبر از کاروان سه هزار نفری یاران احمدی‌نژاد می‌دهد

روزنامه مردم‌ سالاری

ارگان رسمی حزب مردم‌ سالاری دوشنبه را با تیترهای «هر توافق هسته‌ای با اجماع همه مسوولان صورت می‌گیرد» و «تظاهرات مخالفان دولت در لندن» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.

· مشایی شکایت کرد؛ توکلی در دادگاه

مشایی سکوت خود را با شکایت شکست؛ احمد توکلی یکی از منتقدان اقتصادی دولت دهم باید برای پاسخگویی درباره شکایت مشایی رهسپار دادگاه شود. روزنامه مردم‌سالاری در انعکاس این خبر نوشت «احمد توکلی گفت که رسیدگی به شکایت مشایی و برخی از همکارانش از او در مرجع قضایی به جربان افتاده است. نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: یکشنبه هفته آینده ساعت ۹ و نیم صبح با حضور در مرجع قضایی پاسخگوی شکایت مشایی و همکارانش از بنده که در دستور کار قوه قضاییه قرار گرفته است خواهم بود تا مستندات خود از تخلفات وی و همکارانش را به دادگاه عرضه کنم.»

روزنامه ابتکار

روزنامه ابتکار دوشنبه را به تیترهای «واکنش قاطع به جوزدگی دلواپسان» و «حجاب دیپلماتیک در چند روایت» اختصاص داد.

· اتمام حجت لاریجانی

بار دیگر رییس مجلس شورای اسلامی مخالفت خود را با رفتارهای منتقدان مذاکرات هسته‌ای ابراز داشت و از طرح سه فوریتی توقف مذاکرات انتقاد کرد.

روزنامه اصلاح‌طلب ابتکار با استقبال از این اقدام علی لاریجانی نوشت«به دنبال تصویب مصوبه نظارت نمایندگان مجلس سنای آمریکا بر توافق نهایی احتمالی بین ایران و ۱+۵، واکنش‌های شدیدی از سوی نمایندگان مجلس بروز کرد. نمایندگان که پیش از این نیز طرحی مشابه همتایان آمریکایی خود را در مجلس مطرح کرده بودند، حال طرحی ۳ فوریتی را آماده کرده‌اند که به موجب آن مذاکرات هسته‌ای باید تا زمان پایان یافتن تهدیدهای برخی چهره‌های آمریکایی متوقف شود.

این طرح که حوزه نفوذ و نیز شیوه ارزیابی و تضمین‌هایش در مورد جنس تهدید، هویت تهدیدکننده و معیار زمان پایان یافتن تهدیدها برای از سر گرفتن مذاکرات در آن جای سؤال دارد، از سوی بسیاری از چهره‌های سیاسی اقدامی عجولانه و احساسی خوانده شد. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی یکی از کسانی بود که دیروز در جلسه فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس درباره این موضوع واکنش نشان داد. وی در این نشست بر حمایت جدی از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای و پرهیز از واکنش‌های سریع و بدون فکر در این زمینه تاکید کرد. سیدباقر حسینی که در جلسه صبح دیروز اصولگرایان رهروان ولایت حضور داشت در گفت‌وگو با ایسنااظهار کرد که رئیس مجلس با واکنش‌های تند از جمله ارائه طرح‌های غیرکارشناسی ۳ فوریتی که هم‌اکنون به امضای چند نماینده رسیده به شدت مخالفت کرد. وی افزود: رئیس مجلس تاکید داشت «ما با تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای هیچ زاویه‌ای نداریم بنابراین باید به دور از واکنش‌های عجولانه اجازه دهیم تیم مذاکره‌کننده پای میز مذاکرات اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را به کرسی بنشاند؛ مقام معظم رهبری حمایت خود را از تیم مذاکره‌کننده هستــه‌ای اعلام داشته‌اند بنابراین ما نیز در مجلس باید تابع معظم له باشیم.»

روزنامه اعتماد

روزنامه اصلاح‌طلب اعتماد نیم‌تای بالای صفحه اول خود را به تیترهای «مخالفت لاریجانی با توقف مذاکرات» و «کاروان سه هزار نفره یاران احمدی‌نژاد» اختصاص داده است.

· ولنجک مقصد کاروان یاران احمدی‌نژاد

تحرکات سیاسی احمدی‌نژاد زیر ذره‌بین اصلاح‌طلبان قرار گرفته است؛ اصلاح‌طلبان معتقدند که سکوت احمدی‌نژاد، تکاپوی یاران او را به دنبال داشته است و ساختمان «ولنجک» ملجأ سیاسی یاران وی است اما در بدنه یاران رییس‌جمهور سابق دو گروه حضور جدی دارند، عبدالرضا داوری از اثرگذاری احمدی‌نژادی‌ها در کارزار رقابت بهارستان سخن می‌گوید از سوی دیگر میرتاج الدینی، معاون پارلمانی دولت دهم راوی عدم اثرگذاری حامیان دولت دهم است.

روزنامه اعتماد براساس «شنیده‌ها» از حضور کاروان یاران احمدی‌نژاد در ولنجک خبر می‌دهد و در همین راستا نوشت «شنیده‌های «اعتماد» حاکی از آن است که اطرافیان رییس دولت‌های نهم و دهم طی هفته آینده میزبان فرمانداران دولت خود خواهند بود. بر اساس آمارهای وزارت کشور در دوران ریاست احمدی‌نژاد بر دولت حدود ۸۰۰ فرماندار منصوب شده‌اند. پیش‌بینی احمدی‌نژادی‌ها برای این جلسه این است که حدود ۶۰۰ نفر در این جلسه حضور خواهند داشت. آن‌ها برای برگزاری این جلسه در تهران به دنبال سالنی با گنجایش ۶۰۰ نفر هستند و تلاش می‌کنند تا آن را در سکوت خبری برگزار کنند و محتوایش را در اختیار رسانه‌ها قرار ندهند. این در حالی است که احمدی‌نژاد هر هفته حدود ۱۶ نفر از مدیران دولتی زمان خود را به طور خصوصی ملاقات می‌کند که این رقم به ۶۴ نفر در ماه می‌رسد. البته این تنها یک بخش از شبکه مدیران احمدی‌نژادی در سراسر کشور است. آن‌ها حدود چهار هزار بخشدار در سراسر کشور داشته‌اند که روی ۹۰۰ بخشدار و صد بخشدار ویژه حساب خاص باز کرده‌اند، چراکه معتقدند برای کار انتخاباتی و شبکه‌سازی آن‌ها نیروهای حاضر در میدان خواهند بود. در حوزه ستاد نیز احمدی‌نژاد با حدود ۶۰ نفر به عنوان وزیر کار کرد که میانگین عمر مفید هر کدام حدود سه سال بود.

بررسی‌های روزنامه اعتماد نشان می‌دهد قریب ۷۰ درصد این نیروها همچنان احمدی‌نژادی شناخته می‌شوند. هر کدام از وزرا دارای پنج معاونت حساس هستند که با توجه به میانگین عمر یک و نیم ساله عمر مفید معاونین وزرا در دولت وی تعداد معاونین وزرا در دولت احمدی‌نژاد به ۴۵۰ نفر می‌رسد. پیش‌بینی تیم انتخاباتی احمدی‌نژاد این است که حدود ۵۰ درصد از این افراد با فرمان او برای انتخابات فعال خواهند شد. هر کدام از روسای جمهور سابق می‌توانند چنین شبکه‌ای را برای انتخابات فعال کنند. حتی طبیعی هم هست که امروز اصلاح‌طلبان بخشی از شبکه استانی خود را روی مدیران اجرایی، وزرا و معاونین آن‌ها در دولت اصلاحات بسازند اما آنچه احمدی‌نژاد را از سایر روسای دولت متمایز می‌کند، توجه او به شرکت‌های دولتی با گردش مالی بالای دو هزار میلیارد تومان است. تیم انتخاباتی احمدی‌نژاد لیستی از شرکت‌های دولتی با گردش مالی بالای ۲ هزار میلیارد تومان تهیه کرده‌اند تا بر اساس آن مدیران عامل و اعضای هیات‌مدیره این شرکت‌ها را که در دوران دولت‌های نهم و دهم مسوولیت داشته‌اند، شناسایی کنند.»

روزنامه شرق

روزنامه اصلاح‌طلب شرق صفحه اول خود را به تیترهای «ردیابی پول‌های چرک» و «پرسش از سکوت آیت‌الله» اختصاص داد.

· اصرار ترکان بر پول‌های کثیف

رحمانی فضلی در صحن علنی مجلس پیرامون استفاده پول‌های کثیف در انتخابات معذرت‌خواهی کرد و رسانه‌ها را عامل فضاسازی سخنان خود دانست اما گویا علی اکبر ترکان مشاور عالی رئیس‌جمهور سخنان وزیر کشور را نشنیده است و همچنان خواهان دامن زدن به موضوعی تکذیب شده از سوی عضو برجسته کابینه است.

روزنامه شرق در انعکاس سخنان مشاور عالی رییس‌جمهور نوشت «در نظام ما به دلیل اینکه متکی به آرای مردم هستیم، مناصبی وجود دارد که با رأی مردم شکل می‌گیرد. برای این مناصب رقابت‌های انتخاباتی وجود دارد و در این رقابت‌ها اشخاص پول خرج می‌کنند.» شاید به‌دلیل این قسمت از سخنان «ترکان» بود که او مجبور شد ابتدای صحبت‌هایش بگوید از جایگاه حقوقی سخن نمی‌گوید: «این روند از اول انقلاب وجود داشت، اما ابتدای انقلاب برخی برای اعتقاداتشان پول می‌دادند، اما این موضوع الان به یک کسب‌وکار تبدیل شده است. گاهی وقتی حساب می‌کنیم، می‌بینیم هزینه یک دوره تبلیغات انتخاباتی بیش از حقوق چهار سال نمایندگی است، پس پول خرج‌شده ارث پدری آن فرد نبوده، کسانی این پول را می‌دهند.» او ادامه داد: «البته امروز هم کسانی هستند که برای اعتقاداتشان پول می‌دهند، اما فرد انتخاب‌شونده پس از رأی‌آوری باید آن را جبران کند. تاکنون چند مورد از این افراد دست کسانی را گرفته‌اند و به اتاق من آورده‌اند و با بیان اینکه این آقا فرد خیلی نازنینی است، از من خواسته‌اند کار او را راه بیندازم.»

روزنامه آرمان‌ امروز

روزنامه آرمان‌ امروز صفحه اول خود را به تیترهای «دو سال دیگر دیشی نداریم جمع شود» و «بابک زنجانی دوم پیدا شد!» اختصاص داد.

· بار دیگر میانجیگری لاریجانی

روزنامه آرمان‌ امروز، علی لاریجانی را ناجی وزیران دولت یازدهم در برابر استیضاح می‌دادند و این‌بار نوبت وزیر راه است که از قدرت ریش سفیدی علی لاریجانی در بهارستان استفاده نماید.

در همین راستا روزنامه آرمان‌ امروز نوشت «۱۱ ماه پیش بود که برای اولین‌بار طرح استیضاح او کلید خورد که با جریان استیضاح وزیر علوم به حاشیه رفت. با گذشت قریب به یک سال از آن تاریخ، در هفته‌های اخیر بار دیگر مساله استیضاح وزیر راه و شهرسازی داغ شده است. هفته پیش موسی‌الرضا ثروتی از تقدیم طرح استیضاح آخوندی به هیات‌رئیسه خبر داد و گفت: ما استیضاح وزیر راه را به رئیس مجلس تقدیم کردیم اما ایشان گفتند که جلساتی در این رابطه برگزار می‌کنیم و در همین راستا یک‌بار آقای لاریجانی و یک بار آقای ابوترابی‌فرد جلساتی را با وزیر و معاونین تشکیل دادند و وعده‌هایی مطرح شد که ما منتظر تحقق این وعده‌ها هستیم. البته این درحالی است که حسین سبحانی‌نیا ادعا کرد هنوز استیضاحی رسماً تحویل هیات‌رئیسه نشده است. عضو هیات‌رئیسه مجلس اظهار کرد: برخی نمایندگان استیضاح وزیر راه را برای تحویل نزد من آوردند اما من گفتم که باید آن را به رئیس مجلس تحویل بدهند و بعد هم آن‌ها استیضاح را پیش آقای لاریجانی بردند و ایشان آن را قبول نکرد. وی با بیان اینکه استیضاح وزیر راه هنوز تحویل هیات‌رئیسه نشده، گفت: تا زمانی که استیضاح رسماً تحویل هیات‌رئیسه نشود و از سوی هیات‌رئیسه اعلام وصول نشود رسمیت ندارد.»

روزنامه ایران

روزنامه دولتی ایران، صفحه اول خود را به تیترهای «نامه ۷۰۰ استاد به سران سه قوه» و «دفاع صریح جنتی از آزادی رسانه‌ها» اختصاص داد.

· روایت رئیس کمیته انتخابات جبهه اصلاحات از دیدار با آیت‌الله شاهرودی و ناطق نوری

محسن رهامی، رئیس کمیته انتخابات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات در گفت و گو با روزنامه دولتی ایران پیرامون فعالیت این کمیته در استان‌ها اظهار داشت «فعالیت تشکیلاتی اصلاح‌طلبان برای انتخابات، بر عهده کمیته انتخابات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات است که همه دبیران کل احزاب عضو شورا، در آن کمیته عضویت و حضور دارند. لذا مصوبات این کمیته به منزله مصوبات شورای هماهنگی است. کمیته انتخابات، برای انتخابات مجلس دهم، کل کشور را به ۱۱ منطقه تقسیم کرده است. تهران منطقه ویژه است و هر سه استان، یک منطقه محسوب می‌شود. برای هر منطقه هم یک گروه سه نفره، متشکل از دبیران کل احزاب، مسئول کمیته‌های استانی تعیین شده که مسئولیت کمیته‌های استانی را به عهده دارند. علاوه بر دبیران کل سه حزب، قائم مقام یا نماینده احزاب دیگر نیز در این کمیته‌ها حضور دارند. به بیان دیگر هر کدام از این گروه‌های ۱۱ گانه، مسئولیت راه‌اندازی کمیته انتخابات استان‌ها را به‌عهده گرفته‌اند. در این کمیته‌ها، دبیران استانی احزاب ۲۰ گانه شورای هماهنگی، به‌علاوه دبیران کل احزابی که تنها در سطح استان فعالیت دارند، همچنین شخصیت‌های حقیقی مؤثر هر استان دعوت می‌شوند. سردبیران نشریات محلی اصلاح‌طلبان هم به عضویت این کمیته‌ها در می‌آیند تا هیچ کدام از نیروهای اصلاح‌طلب، از این کشتی جا نماند. در تهران ۸ کارگروه از جمله جوانان، اصناف، حقوقی، اقوام و مذاهب، مالی و پشتیبانی، تبلیغات و رسانه و…زیر مجموعه کمیته استانی انتخابات فعالیت می‌کنند. به لحاظ تأکید اصلاح طلبان بر حضور حداکثری بانوان در مجلس، حوزه زنان به صورت معاونت ویژه تعریف شده است و احزابی که در این حوزه فعال هستند مثل مجمع زنان اصلاح طلب، مجمع زنان نو اندیش و مجمع زنان روزنامه نگار برای فعالیت در این معاونت دعوت شده‌اند. این کارگروه‌ها جلسه هفتگی دارند و گزارش‌هایشان در کمیته انتخابات مطرح می‌شود. همچنین بنا شده در نشست‌های مطبوعاتی مردم را در جریان آخرین اخبار این کمیته‌ها قرار دهیم.»

محسن رهامی همچنین از دیدارهای با بزرگان گروه های رقیب خبر داد و اظهار داشت «هم ملاقات داشتیم و هم این ملاقات‌ها را ادامه خواهیم داد. از جمله این دیدارها، ملاقات با آیت‌الله شاهرودی، شماری از مراجع صاحب نفوذ، همچنین علمای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بود. با آقای ناطق نوری هم که دیدارها و گفت‌وگوی «طلبگی» داریم که در حوزه علمیه ایشان در لواسانات انجام می‌شود و شماری از طلاب آن حوزه هم در آن حضور دارند.» وی پیرامون مفاد این جلسات گفت «هر دو طرف معتقدند نیروهای میانه وارد شوند تا مجلس افراطی به‌وجود نیاید. تجربه گذشته نشان داد از دل رقابت‌های افراطی بین دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا، جریانی غیرانقلابی و توسعه نیافته رشد کرد که به هیچ کدام از قواعد و مبانی اصولگرایی پایبند نبود. بیشترین مفاسد مالی و اداری هم در غیاب دو جریان اصیل انقلابی کشور رخ داد. آقای ناطق نوری در این حیث با ما همفکر هستند و توصیه‌شان این است که میدان داری به اعتدالگرایان سپرده شود. البته این ملاقات‌ها مختص به امروز یا انتخابات مجلس آینده نیست و از سال ۹۱ شروع شد.»

انتهای پیام/ م