نسیم سرخس: عملکرد نژادپرستانه پلیس آمریکا در سال ۲۰۱۴ به گونهای بود که باراک اوباما، رئیس جمهور سیاهپوست آمریکا نیز ناگزیر به نژادپرستی امریکاییان اعتراف کرد و گفت: هیچ سیاه پوستی نیست که در امریکا به چشم گناهکار به او نگاه نشده باشد.
نژادپرستی در آمریکا
پیشینه نژادپرستی در آمریکا به شکلگیری این کشور و مهاجرت اروپاییان به این سرزمین باز میگردد.
سفیدپوستان انگلیسی، فرانسوی و اسپانیایی با مهاجرت به این کشور برای اولین بار ایده برتری نژاد خود و وحشی خواندن بومیان آمریکایی را مطرح کردند. آنها متمدن کردن بومیان را وظیفه مهاجرین سفیدپوست دانستند و بدین ترتیب اولین بذرهای نژادپرستی در آمریکا کاشته شد؛ واقعیتی که هرگز برای نسل جوان امروز آمریکا بازگو نمیشود.
هاوارد زین ( Howard Zinn) تاریخنگارو فعال ضد جنگ آمریکایی، در کتاب رؤیای آمریکایی (تاریخ آمریکا برای نسل جوان) پیرامون تبعیض نژادی و کشتار گستردهی بومیان و سرخپوستان آمریکا در کشورش مینویسد: از دوران ابتدایی تا دبیرستان، در کتابهای درسی هیچگاه حرفی درباره اینکه رسیدن کریستف کلمب به دنیای جدید، بهمعنی قتلعام کامل مردم بومی هیسپانیولا بوده است، زده نمیشود.
به همه دانشآموزان آمریکایی، ماجرای کشتار بوستون را آموزش میدهند که کمی پیش از جنگ استقلال علیه تاج و تخت بریتانیا اتفاق افتاد. همه دانشآموزان میدانند که پنج آمریکایی در سال ۱۷۷۰ به دست سربازان انگلیسی کشته شدند، ولی چند شاگرد مدرسه میدانند که صدها خانواده سرخپوست، با شکلگیری ایالات متحده آمریکا کشته شدند؟
شکلگیری پدیده نژاد پرستی در این سرزمین بدین گونه آغاز شد اما محدود به سرخپوستان و بومیان آمریکا نشد. هنگامی که اروپاییان استعمار قاره آمریکا را آغاز کردند، بردگان را برای کار در کشتزارها و معادن جدید، از آفریقا به آمریکا بردند.
در فاصله سالهای ۱۵۰۰ تا ۱۸۰۰ میلادی در حدود ۱۵ میلیون سیاهپوست آفریقایی توسط تجار برده به قاره آمریکا انتقال یافتند. با اعلام استقلال و شکلگیری دولت مستقل آمریکا، نژادپرستی نه تنها برچیده نشد بلکه در شکلی جدید ادامه یافت. موقعیت مساعد ایالات جنوبی آمریکا برای کشاورزی و منفعتطلبی سرمایهداران سبب تداوم بردهداری در این منطقه شد.
پدیده شوم نژادپرستی حتی در نظام آموزشی ایالات متحده امریکا نیز رسوخ کرده است. بر اساس گزارش دفتر آمار این کشور، ۳۳ درصد از سفیدپوستان آمریکایی دارای تحصیلات عالی دانشگاهی هستند، درحالیکه که ۲۰ درصد سیاهپوستان آمریکا از چنین امکانی برخوردارند.
بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۲ میلادی، بیش از ۶۰ درصد از تقاضاهای تحصیلی سیاهپوستان برای ورود به دانشکدههای حقوق آمریکا پذیرفته نشده است در حالیکه این آمار برای متقاضیان سفیدپوست تنها ۳۴ درصد است. در مدارس نیز در حالیکه سیاهپوستان تنها ۱۷ درصد از جمعیت دانشآموزان آمریکایی را تشکیل میدهند، ۳۲ درصد از اخراجهای صورتگرفته از مدارس و دانشگاهها به ایشان مربوط میشود.
اما در این میان، شاید بارزترین نمود رفتارهای نژادپرستانه را بتوان در رفتار نیروهای امنیتی و پلیس آمریکا مشاهده کرد. این واقعیت در گزارشی که پایگاه اینترنتی رویترز در جولای ۲۰۱۲ منتشر کرد نیز مورد تایید قرار گرفت.
بر اساس این گزارش نیروهای پلیس آمریکا نسبت به سفیدپوستان مدارای بیشتری دارند؛ به طور مثال، بر طبق گزارشهای رسمی پلیس این کشور سالیانه در حدود یک میلیون نفر از مردم آمریکا بهویژه رنگینپوستان بدون دلیل مورد ایست و بازرسی قرار میگیرند و عدهای از آنان به ادارههای پلیس منتقل میشوند و مدتی بدون تفهیم اتهام در بازداشتگاه میمانند و سپس با یک عذرخواهی ساده آزاد میشوند.
این برخوردهای خشونتآمیز سبب شد تا سازمانهای بینالمللی مدافع حقوق بشر در سال ۲۰۱۴ بارها در مورد برخورد پلیس با معترضان، به مقامات ایالتی و فدرال آمریکا هشدار دهند.
گزارشی از نقض حقوق بشر در آمریکا
قدم زدن بوده است، با شلیک شش گلولهی یک افسر پلیس شهر فرگوسن ایالت میزوی آمریکا از پای درآمد. اگرچه پلیس
ادعا کرده که این نوجوان سیاهپوست مظنون به سرقت بوده، اما او مسلح نبود و سوء سابقهای هم نداشت.
حکایت این روزهای فرگوسن، این شهر کوچک در حومهی «سنت لوئیس»، حکایت همیشگی سیاهان در تاریخ دو قرن اخیر است. حکایتی که بیانگر همهی تبعیضها و نابرابریهایی است که این کشور مدعی حقوق بشر و دموکراسی، علیه سیاهپوستان در طول تاریخ تأسیس خود روا داشته است.
البته موارد نقض حقوق بشر در آمریکا بسیار فراوان است، لذا به منظور امتناع از اطناب، اختصاصاً به «نژادپرستی» بسنده میکنیم که چندی است آتش سوزان آن سراسر این کشور را در تب و تاب قرار داده است. با این امید که در پی خیزش اخیر، پوشش ظاهرفریب ایالات متحده در ساحت حقوق بشر بیش از پیش کنار برود تا مردم جهان به نمایی کلی از نقض حقوق بشر در کشوری آشنا شوند که همواره خود را الگوی جهانیان و مهد دموکراسی میخواند!
نهضت سیاه کشی!
قتل و شکنجه سیاهپوستان آمریکا، داستانی تکراری و غم بار است که هر از گاهی در دفتر تاریخ این کشور نوشته می شود. طی چند ماه گذشته چندین سیاهپوست به دست پلیس و یا نژادپرستان به قتل رسیده اند و به نظر می رسد واکاوی تاریخی این جریان در مقطعی که منجر به اعتراضات گسترده ای نیز در جای جای این کشور گردیده، ضروری و لازم باشد. کشور فعلی ایالات متحده آمریکا، حدود دو و نیم قرن پیش توسط عدّه ای از استعمارگران اروپایی تصرف گردید.
اسفندیاری تصریح کرد: اکثریت قریب به اتفاق نهادهای تشکیل شده حقوق بشری، ابزار دست قدرتهای بزرگ هستند و حتی به مسائل نقض حقوق بشر در داخل کشورشان نیز نمیپردازند و به هیچ وجه واقعیتها را منتقل نمیکنند.
رئیس مرکز جهانی حمایت از حقوق بشر اظهار داشت: در دو سال گذشته گزارشی از وضعیت نهادهای حقوق بشری بینالمللی را رصد کردیم و گزارشات آن را در اسناد خود آوردهایم، ولی به جرأت میتوان گفت که کمتر نهاد مستقلی در این زمینه وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: قدرتهای بزرگ سازوکار مجموعههای حقوق بشری در سازمان ملل و نهادهای زیر مجموعه آن را به نحوی مدیریت و کنترل کردهاند که هیچ وقت قضاوت منصفانه و عادلانهای در زمینه حقوق بشر نداشته باشند و حتی کشورها و افراد مستقل را تحت فشار بیشتری قرار دهند.
اسفندیاری گفت: هدف از تشکیل مرکز جهانی حمایت از حقوق بشر کشف و شناسایی مصادیق نقض حقوق بشر از سوی مستکبران از جمله آمریکا و انگلیس و سایر کشورهای اروپایی است.
رئیس مرکز جهانی حمایت از حقوق بشر افزود: ایالات متحده به علت دروغگویی فراوان در زمینه حقوق بشر وظیفه تهیه گزارشات کذب حقوق بشری خود را به کشورهای اروپایی محول کرده، در حالی که خود این کشورها در زمره ناقضان حقوق بشر هستند.
وی تصریح کرد: حمایت از مظلومان عالم که حقوق آنها ضایع شده از دیگر اهداف مرکز جهانی حمایت از حقوق بشر است.
اسفندیاری در خصوص اهداف دیگر این مرکز خاطرنشان کرد: شناسایی و جذب نهادهای مستقل و سازمانهای مردم نهاد و همچنین سازمانهای مردمی بیطرف و حداقل منصف و دفاع از حقوق انسانهای مستضعف و رساندن ارزشهای حقوق بشر اسلامی به سایر ملتهای دنیا و کمک به آنها به هر طریق ممکن، از دیگر اهداف ماست.
رئیس مرکز جهانی حمایت از حقوق بشر افزود: در ششم بهمن ماه سال جاری از سند نقض حقوق بشر انگلیس در سال ۲۰۱۴ رونمایی خواهد شد، ضمن اینکه از ۱۸ تا ۲۲ بهمن نیز کلیه موارد نقض حقوق بشری که توسط قدرتهای بزرگ اعم از آمریکا و کشورهای اروپایی انجام شده، نمایشگاه عکسی برپا خواهد شد. همچنین این نمایشگاه عکس در دیگر کشورهای مستقل نیز برپا خواهد شد.
وی تصریح کرد: طبق مصوبه سال ۱۳۹۱ مجلس شورای اسلامی، دولت جمهوری اسلامی ایران موظف شده که کارگروهی را با حضور وزارت خارجه، بانک مرکزی و قوه قضائیه تشکیل و موارد نقض حقوق بشری ابرقدرتها را رصد و آن را منتشر کند. ضمن اینکه از دیگر وظایف این کارگروه، پیگیری این موارد در مجامع بینالمللی است.
اسفندیاری گفت: نیاز است که دولت جمهوری اسلامی ایران از موضع تدافعی خارج شود و حمایت از حقوق بشر را در عرصه بینالمللی پیگیری کند.
رئیس مرکز جهانی حمایت از حقوق بشر خاطرنشان کرد: گزارش و سند اول نقض حقوق بشر در آمریکا در سال ۲۰۱۳ دارای ۳۰ صفحه بود ولی گزارش و سند دوم نقض حقوق بشر آمریکا در سال ۲۰۱۴ دارای ۱۰۰ صفحه است که نشان میدهد اطلاعات ما روز به روز بیشتر شده است.
وی تصریح کرد: سالیانه ۳۰ هزار نفر در اثر شلیک گلوله جان خود را در آمریکا از دست میدهند و به ازای هر فرد کشته نیز دو نفر مجروح میشوند.
اسفندیاری افزود: سال ۲۰۱۴ در آمریکا ۱۰۲۹ نفر سیاهپوست توسط پلیس این کشور کشته شدند.
وی اظهار داشت: در سال ۲۰۱۴ بیش از ۳۵ نفر در ایالات متحده اعدام و ۵۳ نفر نیز حکم اعدام گرفتند. این در حالی است که ۱۸ نفر از این ۳۵ نفر سیاهپوست و ۵ نفر نیز هیسپان بودند.
رئیس مرکز جهانی حمایت از حقوق بشر خاطرنشان کرد: در ایالات متحده در سال ۲۰۱۴ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۷۱۶ نفر زندانی و ۸۰ هزار نفر در حبس انفرادی به سر بردند و هم اکنون ۱۴۳ نفر نیز در زندان گوانتانامو زندانی هستند.
وی گفت: در آمریکا بیش از ۲۵۰ هزار کودک به جرمهای مختلف همانند سایر افراد بزرگسال در محاکم قضایی، دادگاهی و مجازات شدهاند و این در حالی است که ۱۰ هزار کودک در کنار دیگر افراد بزرگسال و جنایتکار در زندانهای آمریکا نگهداری میشوند.
اسفندیاری اضافه کرد: طبق آمار نهادهای حقوق بشری مستقل، در آمریکا ۱۳۱ هزار قربانی تجاوز جنسی وجود دارند که ۹۹ هزار نفر آنها زیر ۲۱ سال هستند که نسبت به سال ۲۰۱۳ بیش از ۸ درصد رشد دارد.
رئیس مرکز جهانی حمایت از حقوق بشر خاطرنشان کرد: آمریکا در زمینه آزادی رسانه در رتبه چهل و ششم دنیا قرار دارد.
وی افزود: یک محقق مستقل حامی حقوق بشر اعلام کرده که اولین همکاری ایالات متحده در زمینه تولید ویروسهای کشنده در جهان توسط سفارت این کشور در آفریقای مرکزی انجام شده و این امر نشان میدهد که ویروس ابولا برای از بین بردن آفریقایی تبارها تولید و گسترش داده شده است.
اسفندیاری در پایان از وزارت خارجه کشورمان درخواست کرد که با توجه به زمان باقیمانده ریاست جمهوری اسلامی ایران بر جنبش عدم تعهد (نم) از نقض گسترده حقوق بشر آمریکا و انگلیس گزارشی توسط دولت تهیه و در جلسه آتی جنبش برای پیگیری بینالمللی آن مطرح شود.
برگزاری اعتراضات علیه کشتار سیاه پوستان آمریکایی در فرگوسن
با ادامه اعتراضات در بالتیمور آمریکا، مردم فرگوسن نیز برای دومین شب متوالی به خیابان های این شهر آمدند.
تظاهرکنندگان در شهر فرگوسن در ایالت میسوری آمریکا روز چهارشنبه در حمایت از مردم بالتیمور در اعتراض به کشته شدن یک سیاه پوست توسط پلیس این کشور تظاهرات برگزار کردند.
بر اساس این گرازش، روز سه شنبه نیز صدها نفر در فرگوسن به نشانه اعتراض به تبعیض نژادی پلیس آمریکا و قتل سیاهپوستان در خیابان های این شهر تجمع کردند.
اعتراض ها در بالتیمور پس از مراسم تدفین “فردی گری ” جوان سیاه پوست ۲۵ ساله آمریکایی شدت گرفت که روز ۲۱ آوریل در بازداشت پلیس به طور مشکوکی درگذشت.
با وجود حوادث اخیر در شهر فرگوسن و بالتیمور و اعتراضات مردمی ، تبعیض نژادی و خشونت علیه سیاه پوستان آمریکایی همچنان ادامه دارد و مقامات این کشور اقدامات جدی برای از بین بردن تبعیض نژادی علیه سیاه پوستان انجام نمی دهند.
پی نوشت ها:
http://news.irib.ir/articles/item/62740-
http://farsi.khamenei.ir/others-note?id=27255
http://www.avapress.com/vglh-vnz-23nzqu..f22tdty1.i2xys.html
http://www.noornews.ir/fa/news/152052
http://javanonline.ir/fa/news/715801/%D8%AE%D8%B4%D9%85-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D9%85-%D8%A7%D8%B2-%D8%B3%D9%8A%D8%A7%D9%87-%D9%83%D8%B4%D9%8A-%D8%AF%D8%B1-%D8%A2%D9%85%D8%B1%D9%8A%D9%83%D8%A7
http://www.yjc.ir/fa/news/5098969/%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%B1-%D9%87%D9%88%D9%84%D9%86%D8%A7%DA%A9-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D9%87%E2%80%8C%D9%BE%D9%88%D8%B3%D8%AA-%DA%A9%D8%B4%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7
http://news.irib.ir/news/america/item/67291-
انتهای پیام/ب