به گزارش نسیم سرخس به نقل از مشرق- امروزه با گسترش دنیای ماشینى، روابط عاطفى و انسانى مردم با یکدیگر بسیار ضعیف شده به طوری که همسایگان نزدیک کوچک ترین خبرى از یکدیگر ندارند و حتى گاهى پس از چندین سال سکونت در یک محل، هنوز نام همدیگر را نمى دانند. این رویه، از نظر اسلام به شدت مذمت شده است.
اسلام به عنوان یک دین کامل و اجتماع ساز و تأمین کننده سعادت دنیوی و اخروی انسان، دستورات و توصیه های اخلاقی و حقوقی را برای همسایه داری در نظر گرفته است که با مراعات آن انسانها می توانند در کنار هم به راحتی و آسایش زندگی کنند. در همین زمینه «آداب همسایه داری» را در سیره اهل بیت(علیهم السلام) را بخوانید:
آداب همسایه داری در سیره اهل بیت(ع)
همسایه خوب
امام صادق (علیه السلام) فرمودند:
حُسنُ الجِوارِ یُعَمِّرُ الدِّیارَ وَیَزیدُ فِى العمارِ؛(۱)
خوش همسایگى شهرها را آباد و عمرها را زیاد مى کند.
رفتار با همسایه
رسول اکرم (صلى الله علیه و آله) فرمودند:
إِن أَحبَبتُم أَن یُحِبَّکُمُ اللّه وَ رَسولُهُ فَأَدّوا إِذَا ائتُمِنتُم و َاصدُقوا إِذا حَدَّثتُم و َأَحسِنوا جِوارَ مَن جاوَرَکُم؛(۲)
اگر مى خواهید که خدا و پیغمبر شما را دوست بدارند وقتى امانتى به شما سپردند رد کنید و چون سخن گویید راست گویید و با همسایگان خود به نیکى رفتار نمایید.
حدود همسایگی
امام على (علیه السلام) فرمودند:
وَالجِوارُ أَربَعونَ دارا مِن أَربَعَهِ جَوانِبِها؛(۳)
تا چهل خانه از چهار طرف همسایه به شمار مى آیند.
معیار خرید خانه
امام على (علیه السلام) فرمودند:
سَل عَنِ الرَّفیقِ قَبلَ الطَّریقِ، وَ عَنِ الجارِ قَبلَ الدّارِ؛(۴)
قبل از مسافرت ببین همسفرت کیست و پیش از خرید خانه ببین همسایه ات کیست.
درغیاب او آبرویش را حفظ کن
امام سجاد (علیه السلام) فرمودند:
أَمّا حَقُّ جارِکَ فَحِفظُهُ غائِبا وَ إِکرامُهُ شاهِدا وَ نُصرَتُهُ إِذا کانَ مَظلوما و َلا تَتَّبِع لَهُ عَورَهً فَإِن عَلِمتَ عَلَیهِ سوءً سَتَ%