اگرچه شرکت در انتخابات یکی از حقوق همگانی و از آزادی‌های سیاسی افراد است قرار دادن شرایط و محدودیت‌هایی برای رای‌دهندگان، خلاف این حق و آزادی سیاسی نیست.
به گزارش نسیم سرخس به نقل از تسنیم، دوازدهمین دورهٔ انتخابات ریاست جمهوری ایران روز جمعه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ همزمان با پنجمین انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا برگزار می‌شود.

براساس اصل ۱۱۴ قانون اساسی، رئیس‏ جمهور برای مدت‏ چهار سال‏ و با کسب اکثریت آرا (۱+۵۰) شرکت‌کنندگان انتخاب می‌شود و انتخاب‏ مجدد او به‏ صورت‏ متوالی تنها برای‏ یک‏ دوره‏ بلامانع است‏. همچنین رئیس‏ جمهور باید از میان‏ رجال‏ مذهبی و سیاسی که‏ “ایرانی‏ الاصل‏”، “تابع ایران‏”، “مدیر و مدبر”، “دارای‏ حسن‏ سابقه‏ و امانت‏ و تقوی”، “مومن‏ و معتقد به‏ مبانی‌جمهوری اسلامی ایران‏ و مذهب‏ رسمی‏ کشور” باشند، انتخاب شود.

انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۹ اردیبهشت برگزار می‌شود

یکی از مهم‌ترین مسائل در هر انتخابات آن است که چه کسی می‌تواند در آن شرکت کند. در هیچ انتخاباتی همهٔ جمعیت اجازهٔ شرکت ندارند؛ برای مثال در بسیاری از کشورها افرادی که دچار بیماری روانی باشند یا افرادی که سنشان از حد بخصوصی کمتر باشد، اجازهٔ شرکت در انتخابات را نخواهند داشت. البته در برخی کشورها، رأی دادن اجباری است. اگر افرادی که شرایط رأی دادن را دارند، در انتخابات شرکت نکنند با اقدامات تنبیهی مثل جریمهٔ مالی مواجه خواهند شد.

در هرصورت اگرچه رأی دادن در انتخابات یک حق همگانی است و شرکت در انتخابات یکی از اساسی‌ترین حقوق و از آزادی‌های سیاسی افراد به شمار می‌آید اما قرار دادن شرایط و محدودیت‌هایی برای رای‌دهندگان، خلاف این حق و آزادی سیاسی نیست.

در نظام انتخاباتی ایران نیز مانند دیگر کشورهای جهان شرایطی برای رأی‌دهندگان مقرر شده است. براساس ماده ۳۶ قانون انتخابات ریاست‌جمهوری شرایط رأی دهندگان در ایران عبارتند از:

۱_ تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران

۲_ ۱۸ سال تمام

۳_ عدم جنون

در انتخابات ۹۶ یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر رای اولی داریم

علی‌اصغر احمدی رئیس ستاد انتخابات کشور نیز براساس گزارش‌های مرکز آمار و ثبت احوال اعلام کرده است: طبق بررسی کمیته‌ای که در ستاد انتخابات با حضور نمایندگان وزارت کشور، مرکز آمار ایران و ثبت احوال برآورد کرده‌ایم واجدان رایط حدود ۵۵ میلیون نفر هستند که از این تعداد حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر رای اولی محسوب می شوند.

وی همچنین می‌افزاید: البته این آمار قطعی نیست و این کمیته باید براساس سرشماری اخیر و نرم افزاری که در اختیار ثبت احوال است، به زودی آمار را تطبیق دهد و خروجی آن هرچه باشد به اطلاع خواهد رسید.

انتهای پیام/